Grote rol babyboomers bij vrijwilligerswerk, maar er staat ook een nieuwe generatie klaar*.

Vrijwilligerswerk in de 21ste eeuw, welke trends zijn daarin waar te nemen? Jan de Rond en Lucas Meijs doken erin.

De jongeren die in de jaren zestig de autoriteiten uitdaagden en grote woorden spraken, verrichten tegenwoordig vooral veel kleine daden als vrijwilligers. Sociaal makelaar Jan de Rond en hoogleraar strategische filantropie Lucas Meijs zien ook een nieuwe generatie klaarstaan, zo valt te lezen in hun artikel.

In de jaren zestig van de vorige eeuw gingen de jongeren fel te keer tegen alles wat los en vast zat. Diezelfde generatie, de babyboomers roert zich nu opnieuw (..) via het vrijwilligerswerk en het gemeenschapsleven.

Het vrijwilligerscorps groeide, maar nog harder groeide het aantal gewerkte uren per vrijwilliger. Onderzoeken in ’s-Hertogenbosch, Rotterdam én Nederland tonen een stijging van het percentage mensen dat vrijwilligerswerk verrichtte van 4,6 tot 5,2 procent.

De forse stijging van het vrijwilligerswerk onder senioren betekent niet dat jongeren minder vrijwilligerswerk zijn gaan doen, maar vooral dat er meer ouderen zijn bijgekomen. Dat wordt onderstreept door het feit dat direct na de coronacrisis ook in de leeftijdscategorie 18-39-jarigen een flinke stijging van het vrijwilligerswerk te zien is, van 26 procent in najaar 2020 (zo’n 11.800 jongeren) naar 33 procent in najaar 2022 (zo’n 15.200 jongeren). Een toename van 30 procent in twee jaar!

Na de coronacrisis zijn opvallend veel 18-39-jarigen vrijwilligerswerk gaan doen, 30 procent meer. De jongeren drukken nadrukkelijk hun neus tegen het sociale en maatschappelijke venster. Het is spannend én verstandig om te volgen waar deze generatie haar tijd en energie aan gaat besteden.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers de moeite waard.

* Bron: www.socialevraagstukken.nl.