Wel vrijwilligerswerk willen doen, maar zonder contract? Wil je dit?

Ik was bij een organisatie en daar hebben ze een groep vrijwilligers die niet geregistreerd willen worden. ‘Als je iemand nodig hebt bel maar.’ Wil je dit & hoe ga je hier mee om?

Deze week was ik bij een organisatie in de zorg waar ze te maken hebben met een groep vrijwilligers die zich niet willen laten registreren met adresgegevens, email enz. en dus ook geen vrijwilligerscontract willen. Gewoon NEE. Je kunt ze altijd bellen en dan komen ze helpen maar that’s it. Ze willen wel alle benefits zoals een kerstpakket en mee met uitjes. Dat gaf daar intern discussie: kan dit zomaar? Willen we dit? Een post in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie hierover gaf reacties.

Hieronder de reacties:

Melissa: Ik zou proberen met ze in gesprek te gaan over waar de weerstand vandaan komt. Misschien zijn de zorgen weg te nemen door uit te leggen waarvoor de gegevens gebruikt worden. Of is er een contract op te stellen waar minder persoonlijke gegevens in verwerkt zijn.

Huub: Dat laatste wat je zegt hoor ik vaker Melissa: dat ze voor korte klus vrijwilligers een vereenvoudigd vrijwilligerscontract hebben t.b.v. verzekering oa. Dat is dan een A4tje met minimale afspraken en gegevens registratie.

Kerstin: Bij ons is zoiets ook niet werkbaar – ik kan niet elke dag iedereen gaan bellen met de vraag of ze willen werken, welke functie ze hebben en overige info etc. Ik heb elke avond 8 mensen nodig. Lukt mij dat niet heb ik op de avond wel een probleem… ik heb zelf ook echt meer te doen.
Het gaat op basis van een maandrooster zodat iedereen ruim op tijd weet waar men aan toe is.
Sorry maar ik vind dit echt flauwekul, een mailadres, telefoonnummer en je naw in je overeenkomst die HR allemaal beheert.. (en vervolgens wel zelf van alles posten via social media.. ????).

Cindy: Ook bij ons is een vrijwilligerscontract en vog de interne richtlijn. We worden hierop ook gecontroleerd door onze financiers. In een van de gemeenten waar we werken zijn we wel bezig met een gemeentelijk initiatief dat de flexibele vrijwilliger genoemd wordt. Hier kunnen vrijwilligers zich zonder contract wel verantwoord inzetten voor korte klussen bij onze en andere samenwerkende vrijwilligers organisaties. Het risico stuk is dan gedekt via de gemeentelijke vrijwilligers verzekering.De vraag naar dit type vrijwilligers werk neemt wel toe. Zien wij ook. Dus daarom dit initiatief en samenwerking.

Ilse: Geen vog en geen overeenkomst dan ook geen vrijwilligerswerk bij ons.

Karin: Nee dat kan niet. Als er iets gebeurd, dan heb je een probleem en kun je ze niet aansprakelijk stellen en andersom kan je ze ook niet steunen. Dus geen rechten en plichten beide kanten op. Dus dan hebben ze pech en mogen ze zelf in de wijk en de buurt de handen uit de mouwen gaan steken.
Werk je met mensen (lees: in de zorg) dan is een VOG en contract verplicht!

Arda: Bij ons ook: geen overeenkomst en geen VOG, geen vrijwilligerswerk hoor! Dit is een minimale eis bij ons om vrijwilligerswerk te kunnen doen.

Gery: Geen overeenkomst, dus ook geen verzekering. Je weet dan niet wie ze zijn….. Vrijwilliger zijn, geen overeenkomst, maar wel de leuke dingen ontvangen. Nee dus, en wat is het probleem dan, je niet laten registreren? Volgens avg wet moet je zorgvuldig omgaan met de gegevens als organisatie / coördinator!

> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht? 
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.

> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.