Vrijwilligers ruimen zwerfafval op tijdens World Clean Up Day*

Vrijdag 20 september was het weer World Clean Up Day. Overal ter wereld en ook in NL staken vrijwilligers de handen uit de mouwen om de openbare ruimte weer wat schoner te krijgen.

Tijdens deze wereldwijde opruimactie werden in ruim 190 landen grote schoonmaakbeurten georganiseerd. In Nederland is door zo’n 50.000 vrijwilligers verspreid over het hele land afval geruimd. Veelal gaat het dan om plastic en papier. Lege blikjes doen het ook goed. In totaliteit werden 189 acties aangemeld.

World Cleanup Day is in 2008 in Estland ontstaan. Daar verenigden 50.000 mensen zich om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Dit simpele idee is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers.

World Cleanup Day wordt in Nederland gecoördineerd door IVN Natuureducatie en gesteund door heel veel bedrijven en organisaties.

Het doel van de World Cleanup Day is tweeledig: Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil en tevens het verkrijgen van meer informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan.

>Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is de online cursus Vrijwilligers Coördinatie Iets voor jou> Hier meer info.

Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.

*Bron: worldcleanupday.nl
Foto: Jan Waalen.