Aandacht en waardering geven aan vrijwilligers is het allerbelangrijkst, maar hoe bereik je dat?
Telkens weer blijkt uit onderzoek: Aandacht en waardering geven aan vrijwilligers is het allerbelangrijkst. Maar hoe bereik je dat?
Uit het laatst gehouden CBS onderzoek onder vrijwilligers blijkt opnieuw: een compliment of bedankje als waardering vinden vrijwilligers het belangrijkst dat je voor ze regelt.
De vraag is hoe je dat bereikt: aandacht en waardering geven aan vrijwilligers.
Aandacht geven aan vrijwilligers.
Aandacht kun je geven door een vrijwilliger:
Goed te informeren.
Informeer de vrijwilligers goed bij de aanname en tijdens de introductie over het reilen en zeilen in de organisatie, hoe de vrijwilligerszaken geregeld zijn en wat de vrijwilliger allemaal kan verwachten.
Goed te instrueren.
Het inwerken van de vrijwilligers verdient veel aandacht, zodat ze goed ingewerkt worden qua werkzaamheden maar ook alle relevante zaken rondom het werkproces te weten komen.
Goed te begeleiden.
Als de vrijwilligers eenmaal begonnen zijn en “meedraaien”, is een vaak voorkomende valkuil dat ze aan hun lot overgelaten worden. Laat het niet zover komen, en zorg dat de vrijwilligers ook dan goed begeleid worden en die persoonlijke waardering en aandacht blijven voelen. Rond de inhoud van hun werkzaamheden maar ook bij verjaardagen, ziekte en zeer en blije gebeurtenissen.
Waardering geven.
Om waardering te geven aan de vrijwilliger is het volgende nodig.
Schouderklopje bij begeleiding.
Tijdens het vrijwilligerswerk laat je als begeleider duidelijk merken dat je blij bent met de vrijwilliger. Dat spreek je uit of doe je letterlijk, met een schouderklopje.
Medewerkers tonen waardering.
Medewerkers op afdelingen en in teams kunnen zichtbaar laten merken dat ze blij zijn met de vrijwilligers. In de manier waar op ze vrijwilligers bejegenen en door het betrekken van de vrijwilligers in de werkprocessen.
Directie en MT spreken zich uit.
Dit is heel belangrijk: dat directie en MT zich uitspreken over hoe belangrijk de organisatie is met haar vrijwilligers. Gebeurt dit niet, vergeet het dan maar. Let wel, het kan mooi opgeschreven staan in beleid en dat moet ook, maar dat is niet genoeg. Het moet regelmatig hardop uitgesproken worden.
> Ben je vrijwilligerscoördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.
Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangen?
>> Schrijf je hier in.