Wel of geen Reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer en wel of geen leeftijdsgrens instellen?
In de FB groep Vrijwilligerscoördinatie werd de vraag gesteld: ‘Wel of geen Reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer en wel of geen leeftijdsgrens instellen?’ Antwoorden uit de praktijk:
In onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie werd de vraag gesteld: Binnen onze zorginstelling zijn we ons vrijwilligersbeleid aan het updaten. Nu zijn er twee punten waarover de VW coördinatoren en het MT verschillen nl.: Wel of geen Reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer en wel of geen leeftijdsgrens instellen? We zijn benieuwd hoe hier binnen andere zorginstellingen over wordt gedacht?
Hieronder de reacties:
Cindy: Onze vrijwilligers krijgen altijd een onkosten- en reiskostenvergoeding. We hanteren wel de minimum leeftijd van 18 gezien de doelgroep waarbij we de vrijwilligers inzetten. Echter geen bovengrens, de vitaliteit, draagkracht en bovenal de motivatie van de vrijwilligers is het belangrijkste.
Mandy: De vrijwilligers komen al zonder dat er voor betaald hoeft te worden, reiskosten zou geen discussie moeten zijn. De vrijwilligers hebben daar recht op. Wij hanteren ook geen leeftijdsgrens. Het ligt eraan hoe actief iemand nog is. Onze vrijwilligers krijgen € 0,30 per km.
Ria: Ik ben van mening dat een vrijwilliger geen kosten moet hoeven maken om het vrijwilligerswerk te doen. Dus ja, reiskosten vergoeding ww is op zijn plaats.
En waarom een leeftijdsgrens? De ene 80 jarige is de andere niet. Door een leeftijdsgrens sluit je de fitte ouderen uit. Veel belangrijker is het om per persoon te kijken of ze de taken nog kunnen vervullen op een goede manier.
Karin: Reiskosten worden niet meer vergoed, alleen als iemand met zijn eigen auto een deelnemer of cliënt vervoert. Leeftijd nog niet meegemaakt. Maar 75 jaar is bij sommige organisatie wel een grens.
Jantina: Een vrijwilligersvergoeding van minimaal 20, maximaal 50 euro per maand (afhankelijk van het aantal uren per week). Verder geen reiskostenvergoeding. De meeste mensen wonen ook in de stad waar ze vrijwilligerswerk doen. Geen leeftijdsgrens, iedereen is welkom. Per persoon kijken wat het beste past (maatwerk).
Monique: We hebben een reiskostenvergoeding vanaf 5 km van de locatie met een max van 22 km enkele reis. De vergoeding is € 0,23 per km.
We hebben geen leeftijdsgrens maar gaan vanaf 75 jaar wel jaarlijks contacten met de vrijwilliger of de vrijwillige taak nog steeds past bij hem/haar.
> Wil je de reacties lezen of misschien ook reageren op dit Facebook bericht?
Ga naar het item in onze Facebookgroep Vrijwilligerscoördinatie.
> Ben je vrijwilligers coördinator en zoek je een betaalbare én praktisch ingestoken cursus?
Dan is onze basiscursus Vrijwillligerscoördinatie of de verdiepcursus Leidinggeven aan Vrijwilligers iets voor jou.
Met dit artikel wil Kenniscentrum Vrijwilligers | VrijwilligersAanZet praktische tips geven voor het organiseren van vrijwilligersinzet. Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? >> Schrijf je hier in.