Organiseren van vrijwilligers
Als het gaat om het organiseren van vrijwilligers zijn er vaak 2 stadia te onderscheiden. Waarschijnlijk geldt dit ook voor jouw organisatie:
- Je organisatie gaat beginnen met vrijwilligers of wil dit op serieuze schaal gaan invoeren. In dat geval begin je vooraan met het organiseren van vrijwilligers. Wij hebben daarvoor het 5 stappenplan Wegwijs In Het Organiseren ontwikkeld.
- Je organisatie werkt al met vrijwilligers maar wil dit professionaliseren. Is dit voor jouw organisatie van toepassing? Dan kan de checklist Vrijwilligers beter Organiseren nuttig zijn.
Verder tref je hier kennis, tools, trainingen en blogs aan over het (beter) georganiseerd krijgen van vrijwilligers in je organisatie.
Kennis & tools
Handig voor het organiseren van werken met vrijwilligers:
► Checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid
Wil je structureel werk maken van vrijwilligerswerk in je organisatie? Dan is het opzetten van vrijwilligersbeleid verstandig. De checklist voor de opzet van vrijwilligersbeleid komt dan goed van pas. >> Lees verder.
► Coördineren van vrijwilligers? Zo doe je dat!
Wat komt er kijken bij het coördineren van vrijwilligers?
>> Lees meer.
► Wet en regelgeving
Wanneer je als organisatie werkt met vrijwilligers heb je te maken met wet en regelgeving. We hebben we de belangrijkste relevante wet- en regelgeving voor het werken met vrijwilligers in je organisatie op een rijtje gezet:
- Vergoeding voor vrijwilligers.
- Arbowet.
- Verzekeringen.
► Financiering van vrijwilligerswerk
Hoewel vrijwilligerswerk relatief beperkte kosten met zich meebrengt, is het vaak toch nodig om hier financiële middelen voor vrij te maken. Vrijwilligers krijgen vaak een vrijwilligersvergoedingen, een uitstapje of een kerstpakket. Wanneer het aantal vrijwilligers oploopt, kan het gaan om substantiële bedragen. Om daarvoor de financiële middelen te vinden worden de volgende mogelijkheden veel benut:
- Fondsen.
- Subsidies.
- Sponsoring.
► Vrijwilligers.. en de vaste krachten dan?
Hoe zorg je dat er een goede samenwerking ontstaat tussen vrijwilligers en de vaste krachten?
► Veelgestelde vragen
10 veelgestelde vragen over het organiseren van vrijwilligerswerk
>> Lees meer.
► Downloads
o.a. Quick scan: hoe goed georganiseerd is het vrijwilligerswerk in jouw organisatie?
Zie http://www.cubiss.nl/werkenmetvrijwilligers-informatiebank:
Onder Vrijwilligersbeleid en organisatie:
Vrijwilligerstevredenheidsonderzoek (VTO)
Medezeggenschap en vrijwilligers
Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Voorbeelden vrijwilligersovereenkomst
Keurmerk Goed geregeld
Declaratieformulier vrijwilligers
Welkomstbrief vrijwilligers
Onder Vrijwilligerswerk in de praktijk:
Gespreksformulieren
Afsprakenformulieren
Inwerkprotocol + checklist
Werving en selectie
Vrijwilligerswerving en social media
Richtlijnen voor het schrijven van een vacature
Samenwerking medewerkers, o.a. Wifa model
Vrijwilligersfuncties/functie-eisen
Training Grenzen stellen
/in Geen categorie, Home, Opleiden /door Huub van DommelenTraining Grenzen stellen Grenzen stellen is nodig. Want grensoverschrijdend gedrag, of dat nu seksueel ongewenst gedrag is, pesten, financieel grensoverschrijdend gedrag of ander ongewenst gedrag is, komt helaas overal voor. Dus ook in organisaties waar vrijwilligers worden ingezet. Enkele voorbeelden:
Alle tips die wij vanaf januari gaven hier bij elkaar op 1 plek.
/in Geen categorie, Home, Motiveren, Opleiden, Organiseren, Registreren, Wat we doen, Werven /door Huub van DommelenIn dit artikel hebben we alle tips die we vanaf januari tot nu gaven overzichtelijk op een rij gezet:
Gratis nieuwe online trainingen voor vrijwilligers en beroepskrachten beschikbaar*.
/in Home, Opleiden /door Huub van DommelenDoor de Humanitas Academie zijn online trainingen ontwikkeld, door door iedereen gevolgd kunnen worden, vrijwilligers en beroepskrachten. Vijf van deze openbare trainingen zijn herzien én er is een nieuwe training toegevoegd.